ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η πρόληψη των παθήσεων του πεπτικού συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενετικούς, διατροφικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικοοικονομικούς. Κυρίως, όμως, βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλεί χιλιάδες απώλειες ζωής ετησίως και έρχεται δεύτερος στην κατάταξη, μετά από τον αντίστοιχο του πνεύμονα. Μπορούμε να τον προλάβουμε στο 80% των περιπτώσεων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πάνω από το 50% μπορεί να σωθεί με τη χρήση της κολονοσκόπησης, που δύναται να διαγνώσει τη νόσο πριν εκδηλώσει συμπτώματα.
Πρέπει να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση αν είστε άνω των 45 ετών ή έχετε συγγενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο ή έχετε κάποιο από τα κάτωθι συμπτώματα:
  • αίμα στις κενώσεις
  • χρόνια δυσκοιλιότητα
  • χρόνια διάρροια
  • χρόνια κόπωση
  • απώλεια βάρους
  • αναιμία
Ο καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου είναι ύπουλη πάθηση, με λίγα πρώιμα σημάδια. Η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,
η δυσκαταποσία, ο οπισθοστερνικός πόνος, η αλλοίωση της φωνής, η ανορεξία και η απώλεια βάρους είναι συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Η γαστροσκόπηση γίνεται με άδειο στομάχι και περιλαμβάνει έλεγχο του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, μέχρι και το στόμιο
του χοληδόχου πόρου. Η λήψη βιοψιών από ύποπτες περιοχές, καθώς και η αφαίρεση τυχόν πολυπόδων είναι από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Ο μόνος τρόπος να προλάβουμε την εξάπλωση του καρκίνου είναι να τον εντοπίσουμε νωρίς. Σε αυτό βοηθά η γρήγορη συνεργασία με το γιατρό,
όταν εμφανιστεί κάτι, που πριν δεν υπήρχε.

Σημείωση: Οι πληροφορίες είναι καθαρά κατατοπιστικές και όχι απόλυτες ιατρικές συμβουλές. Ο οικογενειακός γιατρός πρέπει πάντα να ενημερώνεται.